Gratis leverans vid köp över 3000 kr

CMYK vs RGB

Färgmodellerna RGB och CMYK: Vilka är skillnaderna? Varför behöver vi olika färgmodeller och varför kan samma färg se olika ut?

CMYK vs RGBVi tillhandahåller designtjänster och våra kunder ställer ofta frågan varför det finns skillnader i färgnyanserna på datorskärmen jämfört med de tryckta produkterna? Svaret på denna fråga är att vi använder oss av olika färgmodeller: digital och polygrafisk.

Färgen på datorskärmen skiftar från svart (ingen färg) till vit (maximal ljusstyrka för alla beståndsdelar: röd, grön och blå). På papper är det tvärtom. Frånvaron av färg är vit och blandningen av det maximala antalet färger är mörkbrun, vilket uppfattas som svart. När du vill skriva ut en fil, måste bilden därför översättas från RGB-färgmodellen till CMYK-modellen. CMYK-modellen använder motsatsen till de ursprungliga färgerna – motsatsen till den röda – blåa, motsatsen till den gröna – magenta och motsatsen till den blåa – gula.

Digital färgmodell RGB

Vad är RGB? RGB står för namnen på de tre färgerna som används för att visa en färgbild: Röd, grön och blå. Hur bildas RGB-färg? Färgen på bildskärmen bildas genom att kombinera strålarna i de tre primära färgerna – röd, grön och blå. Om intensiteten hos var och en når 100%, erhålls en vit färg. Frånvaron av alla tre färgerna ger en svart färg.

Den färg som vi ser på skärmen kan därför beskrivas med tre siffror som anger ljusstyrkan i de röda, gröna och blå färgkomponenterna i den digitala intervallet 0 till 255. Datorn gör att du kan kombinera den önskade RGB-färgen 256 nyanser av rött, 256 nyanser av grönt och 256 nyanser av blått. Totalt är är det alltså 256 x 256 x 256 = 16,7 miljoner färger. Var används bilder i RGB-läge? Bilder i RGB används för visning på bildskärmen. När du skapar färger avsedda för visning i webbläsare används samma RGB-färgmodell.

Vad är CMYK?

CMYK-systemet skapas och används för utskrift. Förkortningen CMYK står för namnen på huvudfärgerna som används för fyrfärgstryck: blå (cyan), magenta (magenta) och gul. Bokstaven K avser svart, vilket gör det möjligt att uppnå en mättad svart färg vid utskrift.

Hur bildas CMYK-färg?

Var och en av de siffror som definierar färgen i CMYK är procentandelen av färgen på färgen som utgör färgkombinationen. För att få en mörk orange färg, blanda 30% av det blåa bläcket, 45% av magenta bläcket, 80% av det gula bläcket och 5% av det svarta bläcket. Detta kan anges: (30/45/80/5).

Var används bilder i CMYK-läge?

CMYK-färgmodellen används vid fyrfärgstryck. Detta är den vanligaste utskriftsmodellen. På grund av skillnaden mellan färgmodeller uppkommer ofta en situation där färgen som ska skrivas inte kan reproduceras med CMYK-modellen (till exempel guld eller silver). I detta fall används Pantonfärger (färdiga blandade färger i många färger och nyanser), de kallas också spot (eftersom dessa färger inte blandas vid tryckning).

Alla filer som är avsedda för utskrift måste konverteras till CMYK. Denna process kallas färgseparation. RGB täcker ett större färgområde än CMYK, och detta måste beaktas när du skapar bilder som du planerar att skriva ut på en skrivare eller trycka offset.

När du tittar på en CMYK-bild på bildskärmen kan samma färger uppfattas lite annorlunda än vid visning av en RGB-bild. I CMYK-modellen är det omöjligt att visa mycket ljusa färger i RGB-modellen. RGB-modellen kan i sin tur inte överföra mörka täta nyanser av CMYK-modellen, eftersom färgernas natur är olika.

Färgdisplayen på bildskärmen ändras ofta och beror på ljusets egenskaper, temperaturen på bildskärmen och färgen på de omgivande objekten. Dessutom kan många färger som är synliga i det verkliga livet inte skrivas ut. Alla färger som visas på skärmen kan inte skrivas ut och vissa utskriftsfärger är inte synliga på bildskärmen.

När du vill publicera företagets logotyp på webben så använder vi RGB-modellen. När du vill skriva ut samma logotyp i skrivare (till exempel på visitkort eller brevhuvud) använder vi CMYK-modellen, och färgerna på denna modell på skärmen kan skilja sig visuellt från de som vi ser i RGB. Var inte rädd för det, på papper kommer färgerna på logotypen att matcha de färger vi ser på skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gratis leverans

Gäller på alla köp över 3000kr

Personlig service

Vi erbjuder personlig kontakt med en av våra medarbetare

Hög kvalite

Vi strävar efter att erbjuda högsta kvalite till lägsta priset

Enkel och säker betalning

E-faktura / MasterCard / Visa