Gratis leverans vid köp över 3000 kr

Designer Materialval för banderoll och vepa Banderollgiganten

Materialval för banderoll och vepa

I. Introduktion 

Banderoller och vepor har länge varit effektiva reklamverktyg, som sätter företag i rampljuset och fångar förbipasserandes uppmärksamhet. Även i en värld där digitala skärmar och internetbaserade kampanjer dominerar kan dessa gamla klassiker fortfarande leverera framstående resultat. Både banderoller och vepor kan göras av olika material för att passa olika reklambehov och väderförhållanden. Materialval är avgörande då det inte bara påverkar banderoller eller vepans övergripande utseende, utan också dess hållbarhet och livslängd. 

Syftet med den här artikeln är att gå igenom de olika materialen som används för att tillverka banderoller och vepor. Vi kommer att jämföra och analysera deras fördelar och nackdelar för att hjälpa dig fatta bästa möjliga beslut för din banderoll eller vepabehov. Det material vi kommer att inrikta oss på innefattar PVC-banderoller, även kända som Frontlit, tygbanderoller och vepor i två olika vikter – 210g och 115g – samt mesh banderoller, även kända som nätbanderoll. 

II. PVC Banderoller (Frontlit) 

Material banderoll vepa pvc frontlit
Materialval för banderoll och vepa 5

PVC banderoller, även kända som Frontlit, är bland de mest populära materialen för utomhusreklam. Dessa banderoller och vepor har en struktur och yta som är extremt tålig mot yttre väderförhållanden. Vanligen hittar man dessa banderoller placerade i stadsmiljöer, på högtrafikerade gator eller på byggnader. 

Frontlit-materialet garanterar motståndskraft mot både höga och låga temperaturer. De smälter inte i varmt väder och vittrar inte sönder i frost. En annan betydande egenskap med PVC-banderoller är tryck kvaliteten som de erbjuder. De tillåter för utmärkt färgåtergivning; de tryckta färgerna håller länge och matchar alltid dina specifikationer, vilket gör dem mycket effektiva för reklamkampanjer. 

Trots sina många fördelar, kommer PVC-banderoller med vissa begränsningar. Max bredden för Frontlit-material är 5 m, men större storlekar kan uppnås genom att dela upp grafiken i mindre bitar och svetsa samman dem.  

III. Tyg Banderoller och Vepor (210g och 115g) 

material val polyester vepa banderoll
Materialval för banderoll och vepa 6

Tygbanderoller eller tygvepor är exceptionellt populära och används i många olika sammanhang, från marknadsföring på väggar till användning i aluminium ZEN-ramsystem. Det finns två huvudsakliga viktkategorier av tyg som används: 210g och 115g.  

210 g/m² polyester är ett av den mest populära tygmaterielen för banderoller. På grund av dess högre vikt, är den tryckta designen synlig endast på ena sidan av tyget, jämfört med 115 g/m² polyester. Materialet är relativt lätt och har en något elastisk struktur, vilket ofta används för att skapa grafik för textilväggar eller icke-upplysta aluminium ZEN-ramsystem . 

När det gäller tryckkvalitet erbjuder 210 g/m² polyester djup och fylliga färger, vilket gör att slutresultatet ser anmärkningsvärt bra ut. Detta, i kombination med tygets textilstruktur, bidrar till en estetiskt tilltalande finish som är utmärkt för kontor och mässor (Bild: En närbild av en tryckt 210g/m² banderoll, med dess rika färger och detaljrikedom). 

Även om 210g/m² polyester har ett flertal fördelar, har den också några nackdelar. Mer specifikt kan tyget vara svårt att rengöra och kan absorbera smuts och oljor. Vidare är det inte lika slitstark som Frontlit-material, så det kanske inte är det bästa alternativet för utomhusbruk. 

Tygbanderoller och tygvepor av 115 g/m² polyester å andra sidan, är lättare och kan därför bli det perfekta valet för inomhusevenemang och kampanjer vid mässor. Det är även möjligt att trycka på båda sidorna av denna typ av tyg, vilket ökar dess möjligheter till användning. 

IV. Banderoller och vepor i mesh (nätbanderoll) 

material mesh nätbanderoll vepa
Materialval för banderoll och vepa 7

Meshbanderoller, också känt som nätbanderoll, är ett utmärkt val för storformatmarknadsföring tack vare deras perforerade struktur och relativt låga vikt jämfört med standard Frontlight Banderoller. 

Mesh-banderollerna perforerade struktur gör den lättare än andra alternativ, vilket gör att den passar för utrymmen där extra vikt kan bli ett problem, som på byggnadsfasader. 

Dessutom tillåter strukturen med små hål vinden att passera genom, vilket kan vara särskilt viktigt på mycket blåsiga platser. 

En annan fördel med mesh-banderoller är dess användning på byggnadsställningar under fasadrenovering. Tack vare dess perforerade struktur kan ljus delvis nå rummen, vilket är mycket viktigt, särskilt när konstruktionsarbetet tar lång tid. 

På grund av sin perforering har mesh banderollerna sämre färgåtergivning jämfört med andra material. Dessutom kan håligheten försvaga materialets totala hållfasthet, vilket gör att det kan vara mindre hållbart i vissa fall. 

V. Att välja rätt material

Att välja rätt material för din banderoll eller vepa handlar om att förstå dina specifika behov och tillämpningar. PVC-banderoller, även kända som Frontlit, erbjuder utmärkt motstånd mot varierande väderförhållanden och är idealiska för utomhusplacering. Deras färgåtergivning och livslängd gör dem till ett utmärkt val för långsiktiga utomhus reklamkampanjer.  

Om estetik är din högsta prioritet, då bör du överväga tygbanderoller och vepor. De erbjuder fylliga och djupa färger, och tack vare sin textur, levererar de en estetisk finish som skiljer dem från icke-textila alternativ. De är dock känsligare för väder och smuts och därför mer lämpade för inomhusevenemang. 

För storformat reklam är det svårt att slå mesh-banderoller. Deras lättviktsdesign i kombination med deras förmåga att låta vinden passera igenom gör dem perfekta för stora utomhus displayer såsom byggnader eller stora fasader. 

I slutändan är valet av material för din banderoll eller vepa en balans mellan estetiska önskemål, hållbarhets behov och budget. När du har alla dessa faktorer i åtanke, kommer du att kunna fatta det bästa beslutet för dina behov. 

Vanliga frågor:

Vad är de främsta fördelarna med PVC-banderoller (Frontlit)?

PVC-banderoller erbjuder hög motståndskraft mot varierande väderförhållanden, utmärkt färgåtergivning och hållbarhet. De är idealiska för utomhusbruk, särskilt i högtrafikerade, urbana områden.

Kan PVC-banderoller användas i alla storlekar?

PVC-banderoller har en maxbredd på 5 meter. För större storlekar kan grafiken delas upp och bitarna svetsas ihop, men det kräver noggrann planering och professionell installation.

Vad skiljer 210 g/m² och 115 g/m² tygbanderoller åt?

210g/m² tygbanderoller är tyngre och designen är synlig endast på en sida, vilket gör dem lämpliga för exempelvis textilväggar. 115g/m² tygbanderoller är lättare och kan tryckas på båda sidor, vilket är idealiskt för inomhusevenemang och mässor.

Vilka är nackdelarna med tygbanderoller jämfört med PVC-banderoller?

Tygbanderoller kan vara svåra att rengöra, absorberar lätt smuts och oljor, och är inte lika rivningsresistenta som PVC-material. De är därför mindre lämpliga för utomhusbruk.

Vilket banderollmaterial rekommenderas för långsiktiga utomhuskampanjer?

För långsiktiga utomhuskampanjer är PVC-banderoller (Frontlit) att föredra på grund av deras hållbarhet, motståndskraft mot väderförhållanden och högkvalitativa färgåtergivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gratis leverans

Gäller på alla köp över 3000kr

Personlig service

Vi erbjuder personlig kontakt med en av våra medarbetare

Hög kvalite

Vi strävar efter att erbjuda högsta kvalite till lägsta priset

Enkel och säker betalning

E-faktura / MasterCard / Visa